Тема:
Мікроскопічні гриби, що викликають хвороби рослин.
Мета: ознайомитися з
представниками паразитичних грибів та
особливостями їх біології.
Обладнання й матеріали: таблиці,
ілюстрації, науковий відеофільм.
ХІД УРОКУ
I. Організаційний.
II. Актуалізація опорних знань, мотивація навчальної діяльності.
I. Організаційний.
II. Актуалізація опорних знань, мотивація навчальної діяльності.
Методичний
прийом « Чомучка»
ІІІ. Перевірка домашнього завдання.
Диференційовані
тести.
IV.Вивчення нового матеріалу
Мотивація
навчальної діяльності
Методичний
прийом « Відстрочена відгадка».
Розповідь учителя, розповідь
учнів.
Гриби відіграють важливу роль у
круговоротi речовин у природi, у
розкладаннi залишкiв тварин i рослин, що попадають у ґрунт, утвореннi в ґрунтi органiчноï речовини, пiдвищеннi родючостi ґрунту.
Однак не всi гриби приносять користь. Багато хто з них досить шкiдливi. З таких найбiльш вiдомi гриби — паразити рослин, втрата врожаю й псування сiльськогосподарськоï продукцiï вiд яких втрати настiльки великi, що боротьбою з ними займаються спецiальнi державнi установи, а з деякими — мiжнароднi органiзацiï.
Однак не всi гриби приносять користь. Багато хто з них досить шкiдливi. З таких найбiльш вiдомi гриби — паразити рослин, втрата врожаю й псування сiльськогосподарськоï продукцiï вiд яких втрати настiльки великi, що боротьбою з ними займаються спецiальнi державнi установи, а з деякими — мiжнароднi органiзацiï.
Найпоширенішими
хворобами сільськогосподарських рослин є борошниста роса, сажка, іржа, гнилі,
плямистості, парша.
Борошни́ста
роса́ - хвороба рослин, спричинена паразитними
грибами родини борошнисторосяних (Erysiphaceae).
Характеризується
утворенням на уражених частинах рослин (листках, стеблах, плодах) грибниці у вигляді білих
або сіруватих борошнистих нальотів. Найбільш відомими є борошниста роса аґрусу, винограду, борошниста
роса дуба, рослин родини гарбузових, злаків, груші та яблуні, конюшини, люцерни і вики, персика та ін.
Сажкові
гриби. До них належать гриби, що паразитують на культурних і дикорослих
рослинах родини злакових, осокових, гречкових, жовтецевих, лілійних та ін. Їх
відомо близько 700 видів.
Злаки,
уражені сажкою, врожаю звичайно не дають, бо колоски їх або зовсім або частково
зруйновані і заповнені чорним пилом — спорами сажкового гриба. Спори сажки
дрібні, їх дуже багато. От чому сажка може поширюватися надзвичайно швидко.
Спори сажки здатні проростати і заражувати нові врожаї протягом 10 років.
Гнилі
- виявляються
в розм’якшенні і омертвінні тканин рослини, потім на місці ураження
утворюється напіврідка гнильна маса, частіше за все з неприємним запахом.
Широко поширені гнилі, які викликаються полупаразітними і сапрофітними
грибами і бактеріями патологічні процеси розкладання і часткової
мінералізації органічних міжклітинних речовин, клітинних стінок і вмісту
клітин рослин.
Плямистості
-це
ціла група захворювань, що мають
грибкову природу.
Збудники - гриби родів Ascochyta, Colletotrichum, Phyllosticta, Pestalotia,
Septoria, Vermicularia та ін. При цьому на листках рослини з’являються зазвичай
коричневі мокнучі або сухі плями, які з поширенням хвороби ростуть
в розмірах, зливаються і вражають весь лист. До плямистої відносять
такі захворювання як антракноз, септоріоз, філлостіктоз, аскохітоз
і червоний опік. Всі ці захворювання не надто небезпечні на початковій
стадії, коли уражені лише деякі листя, але якщо хвороба поширилася і на
стебла, рослина може загинути.
Парша
Грибне
захворювання. На листках з верхнього боку з’являються темно-зелені, а потім
буріють бархатисті плями, уражені листки жовтіють і передчасно опадають.
Уражаються і молоді пагони, зав’язі, а також плоди, які покриваються плямами
(на них може розростатися міцелій гриба і стають непридатними в їжу.
Інфекція
зберігається на уражених рослинних рештках.
Гриби-збудники
парші яблуні, груші, кісточкових культурах – одного роду,
але різних видів, тому перезараження не відбувається.
Перегляд наукового відеофільму.
V. Закріплення
вивченого.
Передай зміст абзацу одним
реченням.
VI. Підсумки уроку.
VII. Домашнє завдання.
Немає коментарів:
Дописати коментар