Мої гості

пʼятниця, 19 серпня 2016 р.

Тема: Отруйні гриби
Мета: сформувати уявлення про отруйні гриби, навчитися відрізняти отруйні гриби від їстівних.

Очікувані результати: учні називають будову отруйних грибів, відмінні ознаки отруйних та їстівних грибів, поділяють отруйні гриби за ступенем небезпечності, знають типи грибних отруєнь.
Тип уроку: Засвоєння нових знань.
Обладнання та матеріали: таблиці, мультимедійні презентації, відео, термінологічний словник.
Хід уроку:
1.Організаційний
2.Актуалізація опорних знань
Інтерактивна вправа « Чомучка » .
Мотивація навчальної діяльності
Методичний прийом « Дивуй».
3. Перевірка д.з.
Диференційовані тестові завдання.
4.Вивчення нового матеріалу
Розповідь вчителя, розповіді учнів.
Гриби, які мають ніжку і шапинку традиційно використовують в їжу. Проте не всі гриби є їстівними, більшість із них спричинюють отруєння.
Грибні отруєння бувають двох типів: первинні та вторинні.Первинні отруєння пов'язані з вживанням в їжу тих видів, що містять токсини. Вторинні отруєння пов'язані з вживанням в їжу їстівних видів, в яких проте або розпочались процеси розпаду білків, або вторинно накопичились токсичні речовини – отрутохімікати, важкі метали, радіоактивні речовини тощо.
Як уникнути отруєння грибами?
Первинні отруєння - знати отруйні гриби, не збирати незнайомих грибів.
Вторинні отруєння- збирати гриби тільки в чистих місцях, не можна зби­рати гриби поблизу автомобільних доріг, виробничих підприємств, місць використання отрутохімікатів, Чорнобильської АЕС, поблизу звалищ та смітників, не збирати старі та загниваючі гриби, дотримуватися пра­вил зберігання та обробки. Абсолютно безпечних грибів не існує. Навіть найкращі їстівні гриби можуть бути причиною вторинних отруєнь.
За ступенем небезпечності отруйні гриби поділяють на три групи: смертельно отруйні, дуже отруйні та отруйні, а також виділяють групу умовно – отруйних грибів.
Смертельно отруйні гриби (бліда поганка, мухомор воюючий, чортів гриб, мухомор червоний, несправжній сірчано-жовтий опеньок, павутинник коричневий). Головні ознаки смертельно отруйних грибів: кіль­це на ніжці (залишки часткового покривала); біла «цибулинка» при основі ніжки (залишки загального покривала, яке захищає все плодове тіло на початку його дозрівання) та пластинчастий гіменофор білого кольору; пластинки гіменофора приростають до шапинки і не спускаються на ніжку.
   У блідої поганки шапинка забарвлена у різні відтінки зеленого кольору, у білого мухомора та мухомора смердючого шапинки білі. Бліду поганку інколи помилково приймають за зеленуху або за зелену сироїжку, білий та смердючий мухомори найчастіше плута­ють з печерицями.
Ознаки та симптоми отруєння грибами:
Найбільш небезпечним може бути отруєння блідою поганкою та близькими до неї видами грибів, що помилково вживаються в їжу замість сироїжок чи шампіньйонів (печериць).Перші прояви отруєння можуть виникнути  через декілька годин, інколи через 24 години. Раптовий біль у животі, блювання, пронос, загальне ослаблення організму, судоми, зниження температури тіла.В кінці першої доби виникає гостра ниркова недостатність.При отруєнні мухоморами спостерігаються ті ж симптоми, що при отруєнні блідою поганкою, але виникають вони майже відразу після вживання грибів: сильне слиновиділення та сльозотеча, запаморочення, рухове збудження, сплутаність свідомості.При отруєнні несправжніми опеньками через 30 хвилин з’являються ознаки гострого розладу кишечника.Залишки грибів треба зберігати для дослідження в лабораторії.
Дуже отруйні (несправжній опеньок, павутинник оранжево-червоний, павутинник найкрасивіший, плютка Патуйяра, лепіота отруйна, лепіота коричнево-червонувата).Наслідки отруєння: отруєння цими грибами є важкими, і, в середньому, у 15 % випадків закінчуються смертю пацієнта. Симптоми проявляються пізно.
Отруйні гриби(строчок, мухомор пантерний, говорушка білувата, свинуха, гнойовик чорнильний, печериця рудіюча). Наслідки отруєння - при своєчасному зверненні до лікаря та правильній першій допомозі хворий одужує протягом кількох днів. Симптоми проявляються швидко - вже через 0,5-2 го­дини після вживання грибів. Деякі гриби мають «підступні» отруйні властивості. Наприклад, свинуха тонка викликає отруєння при тривалому регулярному її споживанні, в людини поступово розвивається жовтуха та анемія. Гнойовик чорнильний спричинює отруєння лише при вжи­ванні з алкоголем.
Умовно- отруйні гриби (сатанинський гриб, гриб-синяк, сироїжка блювотна, більшість хрящ молочників, говорушка сіра, свинушки, вовнянки, деякі види рядовок, зморшків). Ці гриби спричинюють  «легке» отруєння, протягом доби людина зазвичай повністю одужує. Симптоми проявляються дуже швидко — зазвичай вже через 10-30 хви­лин після їх вживання. При отруєнні такими грибами постраждалому слід дати активоване вугілля, зробити промивання шлунка, давати багато пити прохолодного чаю або молока, і обов'язково викликати лі­каря.
Треба пам’ятати: навіть смертельно отруйні для людини гриби є корисними для природи. Вони допомагають рости деревам, розкладають відмерлі рештки рослин і очищають середовище від залишків загиблих організмів. Тому в природі будь – які гриби не можна знищувати. Отруйний гриб треба просто оминути, залишити рости, і не брати до кошика.
Перегляд відео та презентації.
5. Закріплення вивченого матеріалу.
Методичний прийом «Аукціон».
6.Повідомлення домашнього завдання.
7. Підсумок уроку.
 Методичний прийом «Чарівні палички»








Немає коментарів:

Дописати коментар