Тема: Отруйні гриби
Мета: сформувати уявлення про отруйні гриби, навчитися відрізняти отруйні гриби від
їстівних.
Очікувані результати: учні називають будову отруйних грибів, відмінні ознаки отруйних та
їстівних грибів, поділяють отруйні гриби за ступенем небезпечності, знають типи
грибних отруєнь.
Тип уроку: Засвоєння нових знань.
Обладнання та
матеріали: таблиці, мультимедійні презентації, відео,
термінологічний словник.
Хід уроку:
1.Організаційний
2.Актуалізація
опорних знань
Інтерактивна вправа « Чомучка » .
Мотивація
навчальної діяльності
Методичний прийом « Дивуй».
3. Перевірка д.з.
Диференційовані тестові завдання.
4.Вивчення
нового матеріалу
Розповідь
вчителя, розповіді учнів.
Гриби, які мають ніжку і шапинку традиційно використовують в їжу. Проте не
всі гриби є їстівними, більшість із них спричинюють отруєння.
Грибні отруєння бувають двох типів: первинні та вторинні.Первинні отруєння
пов'язані з вживанням в їжу тих видів, що містять токсини. Вторинні отруєння
пов'язані з вживанням в їжу їстівних видів, в яких проте або розпочались
процеси розпаду білків, або вторинно накопичились токсичні речовини –
отрутохімікати, важкі метали, радіоактивні речовини тощо.
Як уникнути отруєння грибами?
Первинні
отруєння - знати
отруйні гриби, не
збирати незнайомих грибів.
Вторинні
отруєння- збирати гриби тільки в чистих місцях, не
можна збирати гриби поблизу автомобільних доріг, виробничих підприємств, місць
використання отрутохімікатів, Чорнобильської АЕС, поблизу звалищ та смітників,
не збирати старі та загниваючі гриби, дотримуватися правил зберігання та
обробки. Абсолютно безпечних грибів не існує. Навіть
найкращі їстівні гриби можуть бути причиною вторинних отруєнь.
За ступенем небезпечності отруйні гриби поділяють на три групи: смертельно
отруйні, дуже отруйні та отруйні, а також виділяють групу умовно – отруйних
грибів.
Смертельно отруйні
гриби (бліда поганка, мухомор воюючий, чортів гриб,
мухомор червоний, несправжній сірчано-жовтий опеньок, павутинник коричневий). Головні ознаки смертельно
отруйних грибів: кільце на ніжці (залишки часткового покривала); біла
«цибулинка» при основі ніжки (залишки загального покривала, яке захищає все плодове
тіло на початку його дозрівання) та пластинчастий гіменофор білого кольору;
пластинки гіменофора приростають до шапинки і не спускаються на ніжку.
У блідої
поганки шапинка забарвлена у різні відтінки зеленого кольору, у білого мухомора
та мухомора смердючого шапинки білі. Бліду поганку інколи помилково приймають
за зеленуху або за зелену сироїжку, білий та смердючий мухомори найчастіше
плутають з печерицями.
Ознаки та
симптоми отруєння грибами:
Найбільш небезпечним може бути отруєння
блідою поганкою та близькими до неї видами грибів, що помилково вживаються в
їжу замість сироїжок чи шампіньйонів (печериць).Перші прояви отруєння можуть
виникнути через декілька годин, інколи через 24 години. Раптовий біль у
животі, блювання, пронос, загальне ослаблення організму, судоми, зниження
температури тіла.В кінці першої доби виникає гостра ниркова недостатність.При
отруєнні мухоморами спостерігаються ті ж симптоми, що при отруєнні блідою
поганкою, але виникають вони майже відразу після вживання грибів: сильне
слиновиділення та сльозотеча, запаморочення, рухове збудження, сплутаність
свідомості.При отруєнні несправжніми опеньками через 30 хвилин з’являються
ознаки гострого розладу кишечника.Залишки грибів треба зберігати для
дослідження в лабораторії.
Дуже отруйні (несправжній
опеньок, павутинник оранжево-червоний, павутинник найкрасивіший, плютка
Патуйяра, лепіота отруйна, лепіота коричнево-червонувата).Наслідки отруєння:
отруєння цими грибами є важкими, і, в середньому, у 15 % випадків закінчуються
смертю пацієнта. Симптоми проявляються пізно.
Отруйні гриби(строчок,
мухомор пантерний, говорушка білувата, свинуха, гнойовик чорнильний, печериця
рудіюча). Наслідки отруєння - при своєчасному зверненні до лікаря та правильній
першій допомозі хворий одужує протягом кількох днів. Симптоми проявляються
швидко - вже через 0,5-2 години після вживання грибів. Деякі
гриби мають «підступні» отруйні властивості. Наприклад, свинуха тонка викликає
отруєння при тривалому регулярному її споживанні, в людини поступово розвивається
жовтуха та анемія. Гнойовик чорнильний спричинює отруєння лише при вживанні з
алкоголем.
Умовно- отруйні гриби (сатанинський гриб, гриб-синяк, сироїжка блювотна, більшість хрящ
молочників, говорушка сіра, свинушки, вовнянки, деякі види рядовок, зморшків). Ці гриби спричинюють «легке» отруєння,
протягом доби людина зазвичай повністю одужує.
Симптоми проявляються
дуже швидко — зазвичай вже через 10-30 хвилин після їх вживання. При отруєнні такими грибами постраждалому
слід дати активоване вугілля, зробити промивання шлунка, давати багато пити
прохолодного чаю або молока, і обов'язково викликати лікаря.
Треба
пам’ятати: навіть смертельно отруйні для людини гриби є корисними для природи.
Вони допомагають рости деревам, розкладають відмерлі рештки рослин і очищають
середовище від залишків загиблих організмів. Тому в природі будь – які гриби не
можна знищувати. Отруйний гриб треба просто оминути, залишити рости, і не брати
до кошика.
Перегляд
відео та презентації.
5. Закріплення вивченого матеріалу.
Методичний прийом «Аукціон».
6.Повідомлення домашнього завдання.
7. Підсумок уроку.
Методичний прийом «Чарівні палички»
Немає коментарів:
Дописати коментар